URL: http://scidok.sulb.uni-saarland.de/volltexte/2011/3929/

A change-oriented architecture for mathematical authoring assistance

Wagner, Marc

SWD-Schlagwörter: Assistenzsystem , Texteditor , Wissensmanagement , Architektur <Informatik> , Semantik
Freie Schlagwörter (Deutsch): änderungs-orientierte Architektur , mathematisches Dokument , computergestütztes Verfassen , Grammatikformalismus
Freie Schlagwörter (Englisch): change-oriented architecture , mathematical document , scientific text-editor , computer-assisted authoring , knowledge management
Institut: DFKI Deutsches Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz
Fakultät: Fakultät 6 - Naturwissenschaftlich-Technische Fakultät I
DDC-Sachgruppe: Informatik
Hauptberichter: Siekmann, Jörg (Prof. Dr.)
Tag der mündlichen Prüfung: 15.11.2010
Erstellungsjahr: 2010
Publikationsdatum: 03.06.2011
Kurzfassung auf Englisch: The computer-assisted authoring of mathematical documents using a scientific text-editor requires new mathematical knowledge management and transformation techniques to organize the overall workflow of anassistance system like the ΩMEGAsystem.The challenge is that, throughout the system, various kinds of given and derived knowledge units occur in different formats and with different dependencies. If changes occur in these pieces of knowledge, they need to be effectively propagated. We present a Change-Oriented Architecture for mathematical authoring assistance. Thereby, documents are used as interfaces and the components of the architecture interact by actively changing the interface documents and by reacting on changes. In order to optimize this style of interaction, we present two essential methods in this thesis. First, we develop an efficient method for the computation of weighted semantic changes between two versions of a document. Second, we present an invertible grammar formalism for the automated bidirectional transformation between interface documents. The presented architecture provides an adequate basis for the computer-assisted authoring of mathematical documents with semantic annotations and a controlled mathematical language.