Report (Bericht) zugänglich unter
URL: http://scidok.sulb.uni-saarland.de/volltexte/2011/4062/

Smoothsort's behavior on presorted sequences

Hertel, Stefan

Quelle: (1982) Saarbr├╝cken, 1982

Institut: Fachrichtung 6.2 - Informatik
DDC-Sachgruppe: Informatik
Dokumentart: Report (Bericht)
Schriftenreihe: Bericht / A / Fachbereich Angewandte Mathematik und Informatik, Universit├Ąt des Saarlandes
Bandnummer: 1982/11
Erstellungsjahr: 1982
Publikationsdatum: 01.08.2011
Kurzfassung auf Englisch: In [5], Mehlhorn presented an algorithm for sorting nearly sorted sequences of length n in time 0(n(1+log(F/n))) where F is the number of initial inversions. More recently, Dijkstra[3] presented a new algorithm for sorting in situ. Without giving much evidence of it, he claims that his algorithm works well on nearly sorted sequences. In this note we show that smoothsort compares unfavorably to Mehlhorn's algorithm. We present a sequence of length n with O(nlogn) inversions which forces smoothsort to use time Omega(nlog n), contrasting to the time O(nloglogn) Mehlhorn's algorithm would need.
Lizenz: Standard-Veröffentlichungsvertrag