Report (Bericht) zugänglich unter
URN: urn:nbn:de:bsz:291-scidok-41946
URL: http://scidok.sulb.uni-saarland.de/volltexte/2011/4194/

A lower bound for the complexity of the union-split-find problem

Mehlhorn, Kurt ; Näher, Stefan ; Alt, Helmut

Quelle: (1986) Kaiserslautern ; Saarbrücken : DFKI, 1986

Institut: Fachrichtung 6.2 - Informatik
DDC-Sachgruppe: Informatik
Dokumentart: Report (Bericht)
Schriftenreihe: Technischer Bericht / A / Fachbereich Informatik, Universität des Saarlandes
Bandnummer: 1986/07
Erstellungsjahr: 1986
Publikationsdatum: 06.09.2011
Kurzfassung auf Englisch: We prove a Theta(loglog n) (i.e. matching upper and lower) bound on the complexity of the Union-Split-Find problem, a variant of the Union-Find problem. Our lower bound holds for all pointer machine algorithms and does not require the separation assumption used in the lower bound arguments of Tarjan [T79] and Blum [B86]. We complement this with a Theta(log n) bound for the Split-Find problem under the separation assumption. This shows that the separation assumption can imply an exponential loss in efficiency.
Lizenz: Standard-Veröffentlichungsvertrag