Report (Bericht) zugänglich unter
URN: urn:nbn:de:bsz:291-scidok-41967
URL: http://scidok.sulb.uni-saarland.de/volltexte/2011/4196/

Faster algorithms for the shortest path problem

Ahuja, Ravindra K. ; Mehlhorn, Kurt ; Orlin, James B. ; Tarjan, Robert E.

Quelle: (1988) Kaiserslautern ; Saarbr├╝cken : DFKI, 1988

Institut: Fachrichtung 6.2 - Informatik
DDC-Sachgruppe: Informatik
Dokumentart: Report (Bericht)
Schriftenreihe: Technischer Bericht / A / Fachbereich Informatik, Universit├Ąt des Saarlandes
Bandnummer: 1988/04
Erstellungsjahr: 1988
Publikationsdatum: 06.09.2011
Kurzfassung auf Englisch: We investigate efficient implementations of Dijkstra's shortest path algorithm. We propose a new data structure, called the redistributive heap, for use in this algorithm. On a network with n vertices, m edges, and nonnegative integer arc costs bounded by C, a one-level form of redistributive heap gives a time bound for Dijkstra's algorithm of O(m + nlogC). A two-level form of redistributive heap gives a bound of O(m + nlogC/loglogC). A combination of a redistributive heap and a previously known data structure called a Fibonacci heap gives a bound of O(m+ nsqrt{log C}). The best previously known bounds are O(m + nlogn) using Fibonacci heaps alone and O(mloglogC) using the priority queue structure of Van Emde Boas, Kaas, and Zijlstra.
Lizenz: Standard-Veröffentlichungsvertrag