Preprint (Vorabdruck) zugänglich unter
URL: http://scidok.sulb.uni-saarland.de/volltexte/2011/4280/

Low-rank approximation of boundary element matrices

Bebendorf, Mario

Dokument 1.pdf (401 KB)

Freie Schlagwörter (Englisch): multivariate interpolation , asymptotical smoothness
Institut: Fachrichtung 6.1 - Mathematik
DDC-Sachgruppe: Mathematik
Dokumentart: Preprint (Vorabdruck)
Schriftenreihe: Preprint / Fachbereich Mathematik, Universit├Ąt des Saarlandes
Bandnummer: 1
Erstellungsjahr: 1999
Publikationsdatum: 02.11.2011
Kurzfassung auf Englisch: In this article the problem of approximating a general asymptotically smooth function in two variables, typically arising in integral formulations of boundary value problems, by a sum of products of two functions in one variable is considered. From these results an iterative algorithm for the low-rank approximation of blocks of large unstructured matrices generated by asymptotically smooth functions is developed. This algorithm uses only few entries from the original block and since it has a natural stopping criterion the approximative rank is not needed in advance.
Lizenz: Standard-Veröffentlichungsvertrag