Preprint (Vorabdruck) zugänglich unter

Bandnummer: 66
Erstellungsjahr: 2002
Publikationsdatum: 02.12.2011
Kurzfassung auf Englisch: In this article we discuss the decomposition of A_{k}\in\mathbb{R}^{n_{1}\times n_{2}},k=1,...,n_{3} as A_{k}\simeq BE\hat{D}_{k}C^{*} in the Frobenius norm, where B\in\mathbb{R}^{n_{1}\times r} and C\in\mathbb{R}^{n_{2}\times r} have normalized columns, E and \hat{D}_{k}\in\mathbb{R}^{r\times r} are diagonal and \overset{n_{3}}{\sum}\hat{D}_{k}^{2} is the identity matrix. This decomposition is widely used in the data processing and is the generalization of the singular value decomposition for the 3 dimensional case. We propose a new algorithm for finding B, C, \hat{D}_{k} and E if A_{k} and r are given and B, C have full column rank. If A_{k} have exact decomposition then this algorithm has a linear convergence. An implementation of the numerical algorithm was developed, several examples were tested and good results obtained.
Lizenz: Standard-Veröffentlichungsvertrag